Secanspalenwanden

1Secanspalen bestaat uit in de grond gevormde verbuisde schroefpalen (primaire en secundaire palen.)

Daaronder verstaan we een eindeloze schroef (spiraalboor) om de grond naar het oppervlak te transporteren en onderaan voorzien van een speciale betonneerkop.

Deze is over de volledige lengte voorzien van een voerbuis of mantelbuis (rond de schroef) om iedere grondontspanning en zijdelingse wegpersing tijdens het boren en betonneren te allen tijde te vermijden.

Deze worden geboord in een boormal die bestaat uit 2 parallelle balken ter plaatse gestort met daartussen isomo mallen voor de gewenste paaldiameter en insnijding op +/- 5cm na in het dagvlak van de gemene muren te plaatsen.

De dubbele rotatie boor brengt gelijktijdig de schroef en mantelbuis op de gewenste diepte, deze draaien in tegenonvergestelde richting.

De mantelbuis zit steeds dieper dan de schroef om zo grondontspanning te vermijden tijdens het boren.

Indien er zich hindernissen voordoen kan de schroef met boorkoppen de boorbuis voorafgaan.

Na het bereiken van de gewenste diepte word beton onder druk door de holle as van de schroef naar de boorpunt gepompt met en geregistreerde overdruk.

Tijdens het betonneren worden de schroef en buis opgetrokken al dan niet met een draaibeweging in dezelfde richting als het inschroeven.

De secundaire palen worden over de volledige lengte voorzien van een wapening, wapeningskorf of staalprofiel die na het betonneren ingetrild word. Deze kan een overlengte hebben om een eventuele balk aan te gieten of betonconstructies.

Bij de secundaire palen wordt een gedeelte van de primaire paal weggenomen zodat er een goede insnijding (+/- 50 mm) en aansluiting verkregen wordt.

Op deze wijze is het mogelijk een wand te realiseren langs gebouwen die quasi waterkerend is.

Deze wanden kunnen ook verankerd worden met grondankes volgens de belasting.

Gangbare diameters en dieptes:

  • Dia 420 mm tot 14,50 meter
  • Dia 520 mm tot 14,50 meter.